Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області зафіксувала значне підвищення цін на продукти харчування. Про це сьогодні, 24 вересня, ЗІК повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Зокрема, на продовольчих ринках за період з 13 по 20 вересня 2007року зафіксовано: підвищення середніх цін на: м’ясо яловичини – з 20,98 до 21,27 грн/кг або на 1%, сало — з 10,15 до 10,25 грн/кг, або на 0,9%, м'ясо птиці — з 13,10 до 13,26 грн/кг, або на 1,2%, борошно в/г – з 2,62 до 2,64 грн/кг або на 0,8%, макаронні вироби — з 3,16 до 3,24 грн/кг або на 2,5%, крупа гречана — з 5,11 до 5,15 грн/кг або на 0,8%, сметана — з 11,75 до 12,00 грн/кг або на 2,1%, молоко – з 1,86 до 2,00 грн/л, або на 7,5%, масло — з 11,88 до 12,10 грн/кг або на 1,9%, сир кисломолочний — з 8,83 до 9,08 грн/кг або на 2,8%, яйця — з 3,90 до 4,34 грн/дес., або на 11,3%, цукор-пісок — з 3,20 до 3,24 грн/кг, або на 1,3%, олію – з 7,00 до 7,07 грн/л, або на 1%, картоплю — з 1,75 до 1,90 грн/кг або на 8,6%, капусту — з 2,10 до 2,25 грн/кг або на 0,5%, цибулю — з 2,28 до 2,33 грн/кг або на 2,2%, моркву — з 2,20 до 2,37грн/кг або на 7,7%, буряк — з 1,50 до 2,00 грн/кг або на 33,3%.
Знизились ціни лише на: — м’ясо свинини – з 25,05 до 24,89 грн/кг або на 0,6%, яблука — з 3,48 до 3,05 грн/кг або на 12,3%.
На виконання доручень Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та Держцінінспекції України Державною інспекцією з контролю за цінами у Львівській області посилено контроль щодо обґрунтованості ціноутворення на основні види продовольства по всьому технологічному ланцюгу: виробництво-переробка — реалізація.
Інспекцією встановлено, що 76,9% із загальної кількості перевірених суб’єктів підприємницької діяльності допустили завищення торговельних надбавок в межах від 15,2 до 51,7% замість 15% рекомендованих розпорядженням, тобто реалізація продуктів харчування здійснювалась по завищених цінах.
Довідка ЗІКу.
Середні рівні роздрібних цін на продовольчих ринках країни станом на 10.09.07 були наступними: на м’ясо яловичини – 21,78 грн/кг, свинину – 25,30 грн/кг, птицю – 13,02 грн/кг, сало – 10,15 грн/кг, цукор-пісок – 3,11 грн/кг.
Динаміка роздрібних цін в області на основні споживчі товари відповідає загальним тенденціям, які спостерігаються в цілому по Україні. Зокрема, в цілому по Україні спостерігається поступове підвищення цін на м’ясо яловичини, свинини, птицю
|